Telenor

KUALA LUMPUR: Sammanslagningen av asiatiska verksamheten mellan Axiata Group Bhd och norska Telenor SA har kallats av, vilket bekräftar en tidigare StarBiz rapport att affären var att slå en tegelvägg.

telenor

Axiata och Telenors Digi.com sade i separata anmälningar med börsen att båda parter gemensamt kommit överens om att avsluta diskussionen över en apportemission kombination av deras telekom- och infrastrukturtillgångar i Asien.

“Under de senaste fyra månaderna, båda parter har arbetat med due bredband fiber bäst i test 2019 och slutför transaktions avtal som skall slutföras inom det tredje kvartalet 2019.

“På grund av vissa komplikationer som är involverade i den föreslagna transaktionen, har parterna gemensamt kommit överens om att avsluta diskussionerna”, säger Axiata.

Men båda parter erkände “starka strategiska motiven” av den föreslagna transaktionen och utesluter inte en eventuell framtida transaktion.

Det sade också att parterna inte har för avsikt att ge ytterligare kommentarer av leverantörer.

Handel i aktier i Axiata och Digi avbröts vid middagstid.

Mer information om Telenor

I uttalandet till Bursa Malaysia, Axiata ordförande Tan Sri Ghazzali Sheikh Abdul Khalid sade: ”Styrelsen bekräftar den starka strategiska logiken av den föreslagna transaktionen och är lika medveten om nivån på komplexiteten i en sådan affär som sträcker sig över nio länder och 14 större enheter.”

’Oavsett de uttryckta synergier av samgåendet, vi är övertygade om att avslutningen av den föreslagna transaktionen inte påverkar gruppen uppnå sina digitala Champion ambitioner.’

”på uppdrag av styrelsen för Axiata, vi är tacksamma för stöd av regeringen i Malaysia, våra investerare och alla våra anställda under den här processen.”

i ett separat uttalande sade Digi s dess styrelse informerades Telenor ASA (Telenor), moderbolag Digi största aktieägare, Telenor Asia Pte Ltd, att Telenor och Axiata har kommit överens om att avsluta diskussionerna om den föreslagna transaktionen.

“Styrelsen har informerats om att under de senaste fyra månaderna har båda parter arbetat med due diligence och slutföra transaktionen avtal som skall slutföras inom det tredje kvartalet 2019.

” På grund av vissa komplikationer som är involverade i den föreslagna transaktionen, har parterna ömsesidigt kommit överens om att avsluta diskussionerna. Båda parter fortfarande erkänner stark strategisk logik av den föreslagna transaktionen,” det sagt.

Telenor bredband

StarBiz hade tidigare rapporterat alla indikationer pekar på mega-sammanslagningen avblåstes.

Bortsett från den stora komplexiteten i affären, vilket innebär 14 enheter över nio länder, stötestenarna omger kommersiella frågor, nationella och personalens intressen, och Indonesiens ovilja att ge dess välsignelser, eftersom den ser Norge som en del av EU: s (EU) tryck på import av palmolja. Utan Indonesien som en del av den utvidgade gruppen, oddsen för affären realiseras är i princip noll.

”Båda parter försöker göra sitt bästa för, eftersom koncentrationen skulle ta dem utanför deras nuvarande gränser för att skapa en asiatisk kraftpaket. Men blotta komplexitet och telenor.se mycket långa listan av utestående punkter kring kommersiell, nationell och personal intresse gör det fruktansvärt utmanande.
”vissa objekt på listan kan ändras, vissa andra inte angenämt för båda parter, och affären -breaker poster fortfarande hängande. Så, med så många objekt fortfarande utestående, kan de bara inte vill dra på längre och koncentrations samtal kan ha stoppats. De kan bara kalla den,” sade en industri verkställande med kännedom om affären.